спој врхунске естетике
и функционалности

Винчанци су установили ниво сарадње, суживота и заједништва који свет до тада није видео и то не само улазећи у несвакидашњу еру социјалног напретка, већ и откључавајући невероватан потенцијал за развој креативности и иновација.

Први пример човекове трансформације материје је производња керамике. Мекана смеша блата, воде и сена, посредством мајсторства ватре, претвара се у камен обликован по потреби. Хиљадама година касније ретко ћемо пронаћи истанчанију вештину у уметности трансформације него ону коју проналазимо у радовима откривеним на локалитету Винча Бело Брдо.

Обична посуда за јело, у рукама Винчанаца, постаје ремек дело естетике и функционалности.

У винчанској керамици посебно се издвајају изузетни примерци фигурина, декорисане меандрирајућим мотивима, као и полихромне посуде чије су живописне боје направљене искључиво контролом процеса паљења – техником коју је и данас тешко извести. Керамичким посудама и фигуринама удахнут је живот антропоморфизацијом – својеврсним давањем људских карактеристика стварима. Леп пример овог принципа је модел пећнице обликоване по узору жене на порођају, која нам показује нераскидиву везу између мајчинства, дома, живота и плодности.

Посебну естетску вредност проналазимо чак и у алатима од камена. Примера ради, полиране камене секире имају високи сјај, који јасно показује да је естетско савршенство у винчанској култури било подједнако важно као и функционалност.

Важан елемент креативности који илуструје винчанску културу је плетење простирки. Иако ова активност по правилу ретко оставља материјалне доказе, кроз пронађене најситније фрагменте, попут отиска тканина на керамичким посудама које су мокре остављане на плетене простирке, увиђамо да је сваки аспект живота Винчанаца био испреплетан дубоком естетиком.

Креативне вештине и знања преношене су генерацијама и прилагођаване су сваком новом поколењу. Ово недвосмислено доказују минијатурне фигурине и посуде које су правила деца, учећи облике, боје, технике и вредности заједнице кроз игру и уметност.